Kotilinja.net
Nopea laajakaista järkevään hintaan


EDULLISIA JA TOIMIVIA LAAJAKAISTARATKAISUJA VUODESTA 2004


Kotilinja-yhteyden kytkeminen

KotiLinja-yhteys toimitetaan huoneistossa sijaitsevaan ethernet-rasiaan.

Uusissa kerrostaloissa ethernet-rasia (RJ45-liitin) löytyy yleensä ns. sähkökaapista, joka tavallisesti on huoneiston eteisessä. KotiLinja-yhteys kytketään talojakamosta tulevaan ethernet-liittimeen, joka on usein merkitty JAKAMO- tai RUNKO-tekstillä. Liittimien nimeämistapa kuitenkin vaihtelee - kysy neuvoa jos olet epävarma.

  • Usein sähkökaapista löytyy myös eri huoneiden datapistokkeita vastaavat liittimet, jolloin asukas voi valita huoneen jossa nettiyhteyttä käytetään kytkemällä ethernet-kaapelin JAKAMO-pistokkeesta halutun huoneen datapistokkeeseen (esim. data08, mikäli työhuoneesta löytyy datapistoke numero kahdeksan). 
  • Kun halutun huoneen datapistoke on otettu käyttöön, voi tietokoneen kytkeä Internetiin yksinkertaisesti sopivan pituista ethernet-kaapelia käyttämällä. Modeemeja tai sovittimia ei tarvita. Varmista että tietokone hakee IP-osoitteen automaattisesti (ks. alempana oleva ohje).
  • Mikäli nettiyhteyttä haluaa käyttää useassa huoneessa samanaikaisesti, voi JAKAMO-liittimestä tulevan yhteyden jakaa esimerkiksi 5-porttisella ethernet-kytkimellä haluttujen huoneiden datapistokkeisiin.  
Vanhoissa kerrostaloissa, joihin on putkiremontin yhteydessä asennettu ethernet-kaapelointi, KotiLinja-yhteys löytyy yleensä eteisen nurkkaan asennetusta RJ45-rasiasta. Mikäli huoneistossa ei ole valmista kaapelointia eteisen ethernet-rasiasta eri huoneisiin, voi yhteyden vetää pitkällä ethernet-kaapelilla (esimerkiksi jalkalistojen takana) haluttuun paikkaan, tai jakaa ethernet-kytkimellä useaan huoneeseen. KotiLinja-yhteyttä voi käyttää myös kytkemällä eteisen ethernet-rasiaan WLAN-tukiaseman, jolloin oman kodin sisällä on käytössä langaton WLAN-verkko.  Laadukas Wifi-tukiasema paikalleen asennettuna ja valmiiksi konfiguroituna KotiLinja-liittymän avauksen yhteydessä 50 € (sis.alv.).

Tietokoneen Verkkoasetukset


Valitse tietokoneen verkkoasetuksista vaihtoehdot Hae IP-osoite automaattisesti ja Hae DNS-palvelinosoite automaattisesti. Tietokoneesi hakee oikeat asetukset automaattisesti KotiLinjan palvelimelta (DHCP-protokollaa käyttäen).

OMAN WLAN-tukiaseman KÄYTTÄMINEN


Mikäli haluat käyttää KotiLinja-liittymää langattomasti asunnossasi, voit käyttää omaa WLAN-tukiasemaa. Tässä muutamia ohjeita WLAN-laitteen määritysten tekemiseen:
  • Käytä WPA2-salausta. Salaamaton WLAN on paha tietoturvauhka!
  • Jos mahdollista, aseta WLAN-tukiasema siltaavaan (BRIDGE) tilaan. Tällöin tietokoneesi (ja muut WLAN-verkkoa käyttävät laitteet) saavat IP-osoitteen KotiLinjan palvelimelta, ja oman WLAN-verkon ylläpito on helppoa.
  • Mikäli kuitenkin syystä tai toisesta haluat käyttää WLAN-tukiasemaa reitittävässä tilassa ja siten, että WLAN-tukiasemasi toimii myös DHCP-palvelimena, ota huomioon että WLAN-tukiasemasi saa tällöin dynaamisen IP-osoitteen (private) KotiLinjan palvelimelta. Osoite on muotoa 192.168.1.xyz. Varmista että oma WLAN-laitteesi jakaa kotiverkkosi tietokoneille osoitteita eri osoiteavaruudesta, esimerkiksi 10.10.0.xyz.

Sähköpostiasetukset


KotiLinja-liittymään ei kuulu sähköpostitiliä eikä kotisivutilaa. Voit kuitenkin käyttää KotiLinja-yhteyden avulla muita sähköpostipalveluita aivan normaalisti. KotiLinja suosittelee ilmaisen Gmail (Google Mail) sähköpostin käyttöä.